Počeo projekt zaštite livanjskog sira cincara

Bez autora
Aug 18 2015

Udruženje proizvođača livanjskog sira "Cincar", nakon niza godina borbe za zaštitu autohtonosti i izvornosti tog proizvoda, prema riječima predsjednika Joze Bakovića, konačno je na putu da to i realizira. Već smo potpisali ugovor s Češkom razvojnom agencijom, koja je voljna da investira u projekt zaštite livanjskog sira. Oni su se ugovorom obavezali da u prvoj fazi investiraju milion KM za zaštitu sira, gradnju mljekarske zadruge i centralnog skladišta za mini mljekare u našoj općini. Na nama, mljekarima, je da se registriramo kao mljekare kako bismo mogli biti dio projekta. Uz Češku razvojnu agenciju, podršku projektu dat će lokalna vlast i UNDP. A aplikacija je prošla provjere i dobila zeleno svjetlo, kazao je Baković.

Udruženje proizvođača livanjskog sira "Cincar", nakon niza godina borbe za zaštitu autohtonosti i izvornosti tog proizvoda, prema riječima predsjednika Joze Bakovića, konačno je na putu da to i realizira.

Prošli provjere

- Već smo potpisali ugovor s Češkom razvojnom agencijom, koja je voljna da investira u projekt zaštite livanjskog sira. Oni su se ugovorom obavezali da u prvoj fazi investiraju milion KM za zaštitu sira, gradnju mljekarske zadruge i centralnog skladišta za mini mljekare u našoj općini. Na nama, mljekarima, je da se registriramo kao mljekare kako bismo mogli biti dio projekta. Uz Češku razvojnu agenciju, podršku projektu dat će lokalna vlast i UNDP. A aplikacija je prošla provjere i dobila zeleno svjetlo - kazao je Baković.

Oni su učinili sve za zaštitu sira, koji se krajem 19. stoljeća služio na kraljevskim trpezama.

- Mi, proizvođači autohtonog livanjskog sira, dogovorili smo se, imamo pravilnik, geografsku kartu i specifikaciju, koju je napravio Poljoprivredni fakultet. Čekamo da se donese zakon, koja će agencija raditi s nama, ko će nas kontrolirati da bismo proizvodili ono što smo napisali. Nećemo pristati ni na kakve ucjene i na to da se zove livanjskim sirom ono što je izvan livanjskih granica. Uvoziti mlijeko iz drugih mjesta, a zvati to livanjskim sirom, to nema veze s ovim sirom - poručio je Baković.

Tri godine

Nada se da će projekt privući mnogo proizvođača da se vrate starom načinu sirenja te da mnogi neće više prodavati mlijeko, čekajući premiju i poticaje. Obišli su sve proizvođače te su predstavnici Češke razvojne agencije i UNDP-a, kao i stručnjaci, dali svoja mišljenja o tome šta im je dalje činiti u ovom projektu, koji je planiran da traje tri godine.

70 posto ovčijeg mlijeka

Stari način sirenja podrazumijeva proizvodnju od nepasteriziranog mlijeka, u kojemu je 70 posto ovčijeg. Zaštitom autohtonosti, livanjski sir dobit će i na cijeni, a što je još važnije, neće se moći proizvoditi izvan zaštićenog i propisanog geografskog područja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik